Een goed begin is het halve werk

Hoe je het schooljaar begint bepaalt erg veel over het verloop van de rest van het schooljaar. Met name in de examenklas kan het erg hard gaan. Begin jij dit jaar met een achterstand of een voorsprong?. In deze blog geef ik mijn beste tips voor het maken van een goed begin aan dit schooljaar.

Are you ready?

1. Plannen doe je niet met je agenda

He who fails to plan is planning to fail

– Anonymous

De eerste tip die ik wil geven is om niet te plannen met je agenda. Waarom? Omdat je agenda niet gemaakt is voor het opschrijven van exacte tijden. Om te plannen gebruik ik persoonlijk Google Agenda, omdat deze mij

  • Een flexibele planning geeft
  • Exacte tijden kan invoeren
  • Herinnert aan mijn planning via notificaties

Uiteindelijk moet je gebruiken wat voor jou het beste werkt, maar als je Google Agenda nog nooit gebruikt hebt is het het echt waard om dit eens te proberen voor twee weken. In De Handleiding tot Slagen heb ik een heel hoofdstuk gewijd aan maken van een fantastische planning in Google Agenda.

2. Herhaalbaarheid is het geheim

“It’s not what we do once in a while that shapes our lives. It’s what we do consistently.”
― Anthony Robbins

Één ding wat de meest succesvolle mensen onder ons allemaal gemeen hebben is dit: een routine. Albert Einstein had een routine, en Steve Jobs ook. Het geheim van succes zit hem niet in de grote dingen, maar in de kleine dingen die iedere dag en iedere week herhaald worden.

Dit is waarom een van mijn beste tips is om een routines voor jezelf te maken. Dit is compleet persoonlijk dus hier moet je echt even voor gaan zitten om te bedenken wat een paar handige routines zouden zijn voor jou. Om je een eindje op weg te helpen zal ik kort mijn ochtend- en avondroutine beschrijven.

In de ochtend maak ik als eerst een bakje koffie, ga daarna aan tafel zitten en schrijf alle dingen op die ik die dag wil doen. Ook schrijf ik erachter hoeveel tijd ieder onderdeel ongeveer zal kosten. Daarna pak ik mijn mobiel en overhoor mezelf voor Duits met Quizlet voor 10 minuten. Daarna neem ik een douche om nog extra wakker te worden en kan ik beginnen aan mijn dag.

In de avond maak ik voor een uur voor het slapen een bakje thee, schrijf in mijn notitieboekje wat ik af heb gekregen van de dingen die ik in de ochtend had opgeschreven. Alles wat niet af is gaat naar de volgende dag. Daarna pak ik een notitieboekje en overhoor ik mezelf voor Spaans. Hierna poets ik mijn tanden en ga naar bed.

Dit soort kleine routines doe ik iedere dag en op zichzelf hebben ze geen groot effect. Het resultaat zie je later pas, omdat al die kleine acties zich hebben opgestapeld tot iets groters. Dit is één van de meest belangrijke factoren geweest in mijn hoge cijfers voor de CE’s naast het gebruik van Active Recall.

3. Gebruik de krachtigste leertechnieken

Making things hard on yourself, but in a good way

– Elizabeth Bjork

Als je mijn boek al hebt gelezen dan weet je dat ik een groot fan ben van overhoring en toetsing als de primaire manier van leren. De rede is heel simpel: het wetenschappelijk onderzoek wijst keer op keer uit dat deze manier van leren je de meeste ‘bang for your buck’ geeft. Als je meer wilt weten over Active Recall raad ik je aan op deze pagina te kijken, maar ik zal hieronder kort vertellen hoe je het kunt gebruiken.

Leer zoveel mogelijk door middel van overhoring. Dit kun je doen met Flash-cards, Quizlet, WRTS. Met deze tools kun je razendsnel alle basistermen en regels voor alle vakken uit je hoofd leren. Dit is een must als je hoge cijfers wilt halen voor je examens. Hierna kun je overgaan op moeilijkere vragen uit het lesboek of de examenbundel.

Een tip: geef absoluut niets om de scores die je thuis behaalt tijdens het oefenen. Tijdens de toets mag je je druk maken om je cijfer, maar doe dat thuis niet, omdat het je meer zal tegenhouden dan dat het je helpt. Dit is te vergelijken met iemand die probeert af te vallen en iedere dag op de weegschaal gaat staan. Resultaten komen nu eenmaal niet zo snel, maar dat betekent niet dat je niet aan het leren bent!

Als je blijft doorgaan met jezelf overhoren en het verbeteren van je antwoorden zul je versteld staan wat voor cijfers je op je examens behaalt. Meer weten over Active Recall? Lees dit blogartikel speciaal over Active Recall en hoe dit werkt.

Succes!

Devon