Reviews

Een goede voorbereiding op de eindexamens bestaat natuurlijk niet alleen maar uit de examenstof een keertje lezen. Was het maar zo makkelijk. Het helpt als je veel oefent met de stof, maar het is natuurlijk ook goed om te weten hóe je nou het beste leert. Devon Diercks (21) weet dat. Hij schreef De Handleiding tot Slagen, zodat jij het maximale uit je leersessies kunt halen.  

Hoe kan ik het beste leren?

De Handleiding tot Slagen is een handig boekje vol met praktische examentips, beknopt geschreven en zonder te veel overbodige informatie (precies waar we bij ExamenOverzicht van houden). In iets meer dan honderd pagina’s leer je onder meer structuur aanbrengen in je weekplanning om optimale leermomenten te creëren. Ook leer je effectieve leermethoden gebruiken. Daarmee onthoud je meer examenstof in minder tijd en daarom haal je de maximale waarde uit je leersessies. Die waarde kan alleen al de tijdbesparing op zich zijn, maar ook extra tijd om een onvoldoende nog gauw om te buigen naar een voldoende.

Beknopt en helder beschreven

Auteur van de Handleiding tot Slagen, Devon Diercks, studeerde een paar jaar geleden zelf af en heeft het boekje geschreven vanuit zijn eigen ervaringen met school en leren. Daarom is het, als je de Handleiding leest, net alsof je beste vriend je nog even wat advies voor de examens geeft. Devon geeft in zijn boek zowel tips voor de schoolexamens als voor het centraal examen, waardoor zijn Handleiding het hele examenjaar te gebruiken is. Sommige tips zijn misschien een open deur, waarvan je als lezer “oh ja” denkt. Dan nog helpt het om alle tips bij elkaar in één boekje te hebben. Het verschilt natuurlijk per persoon of je bepaalde tips al kent. Ze nu en dan herhalen is helemaal niet erg. Het belangrijkste is dat jij slaagt, en alles wat daarbij helpt, is natuurlijk welkom.

Leukste tips

Van alle tips vonden wij het gebruik van Flashcards een hele leuke. Flashcards worden in Nederland nog niet breed ingezet tijdens de voorbereiding op de examens, maar dit is wel in opkomst. In het buitenland, onder meer in de Verenigde Staten, zijn studenten al wel bekend met het gebruik van Flashcards. In de Handleiding tot Slagen geeft Devon ook een andere tip, namelijk dat het zelf schrijven van samenvattingen zonde van je tijd is. Volgens Devon leer je namelijk maar beperkt van overschrijven. Tsja, daar kunnen wij als ExamenOverzicht niet zoveel tegenin brengen…

Voor wie is de Handleiding tot Slagen?

De Handleiding tot Slagen richt zich op de examens voor HAVO en VWO. Toch vinden wij dat er genoeg tips in staan die op iedereen van toepassing zijn. Ook op VMBO’ers. De tips voor de schoolexamens zijn daarnaast vaak van toepassing op elke toets. Hoe eerder je de tips inzet, hoe meer profijt je er door de jaren heen van zal hebben. Het maakt daarbij verder niet uit welk doel jij precies hebt: hogere cijfers, slagen of tijd besparen. Voor al deze doelen kan de Handleiding tot Slagen je helpen. Al is het maar om je examenstress te verminderen.

Door Maikel de Maertelaere, initiatiefnemer bij Examenoverzicht

 

16-03-2019 / Goed boek, heeft me veel geholpen

Het is een makkelijk te lezen boek vol goede en meteen toepasbare tips. Het is wel een boek gericht aan examenleerlingen, maar voor iemand zoals ik (5 VWO) die nog niet in het examenjaar zit is dit boek ook handig.

Waardeerde het boek een 9 uit 10

door Sjoerd uit Gelderland, op boekenbestellen.nl

10-02-2019 / Goed vlot leesbaar

Een goed vlot leesbaar dun boekje met hele handige uitvoerbare en sommige herkenbare tips!

Waardeerde het boek een 8.5 uit 10

 door Britt, op boekenbestellen.nl

De Handleiding tot Slagen blijkt een lekker leesbaar boekje waarin Devon op een prettige manier examenkandidaten meeneemt in het proces van examenvoorbereiding. Veel leerstrategieën en andere leren-lerenvaardigheden komen in het boekje voorbij. Niet alleen beschrijft Devon de vaardigheden en hulpmiddelen, maar hij maakt ze ook concreet door ze te koppelen aan zijn eigen ervaringen als examenkandidaat. Daarnaast was het aardig om te lezen dat de examenbundels als oefenmateriaal ook een duidelijke plek in zijn verhaal hebben gekregen.

Ik zeg: lees het, volg de adviezen op en je gaat met nog net wat meer vertrouwen het examen in!

Devon heeft niet alleen geput uit zijn eigen ervaringen, maar ook onderzoek gedaan naar leerstrategieën, wat het boekje ook echt gewicht geeft. Hij weet daarmee ervaringen en bewezen technieken te combineren en laagdrempelig voor het voetlicht te brengen.

Kortom, een leuk en vlot geschreven boekje. Ik zeg: lees het, volg de adviezen op en je gaat met nog net wat meer vertrouwen het examen in!

Door Ad in den Haak, Portfoliomanager bij Thiememeulenhoff

Ad in den Haak ThiemeMeulenhoff 2
Gymnasium Leerling 4 VWO

Devon Diercks (21) schreef het boek De Handleiding tot Slagen Havo/Vwo. Diercks ging zelf altijd met hakken over de sloot naar zijn volgende schooljaar, en dat is iets waar veel middelbare scholieren zich in zullen herkennen. Toch slaagde hij erin met hoge eindcijfers te slagen voor zijn vwo-eindexamens. Elke leerling kan slagen, beweert hij, en dit boek gaat hen daarbij helpen. Diercks heeft zich verdiept in hoe je efficiënt leert, en hoe jezelf te trainen voor een examen.

Na dit boek gelezen te hebben, heb je je diploma praktisch op zak, zo gaf de inleiding me de indruk. Dat beviel me wel. Zelf zit ik in het vierde jaar van het gymnasium, ben al een keer blijven zitten en ik ga elk jaar op het nippertje over. In het boek staan een aantal goede tips om je tijd goed te gebruiken, handige planningen te maken en je examen te oefenen op zo’n manier dat je kan inschatten welk cijfer je gaat halen. Maar het heeft me ook het inzicht gegeven dat je er heel hard voor moet werken en er tijd in moet steken. Je wordt immers niet zomaar een uitmundende leerling. De belangrijkste boodschap wat mij betreft: ‘Elke dag een beetje.’ 

bron: DeBrugScholenEnzo

Wij horen ook graag wat jij van het boek vindt!

Heb je het boek gelezen? Wij horen graag wat je van het boek vond en wensen je ontzettend veel succes met de examens.