Hoe deze onderwijzer het regenwoud probeert te redden.

We horen zo vaak over de destructie van het regenwoud, en dat er ‘slechte’ bedrijven zijn die deze destructie steunen en aanmoedigen. Jammer genoeg is het een stuk ingewikkelder en geloof ik dat onderwijs over natuurbescherming een van de belangrijkste oplossingen is die het probleem bij de wortel aanpakt: baankeuze.

Het probleem op dit moment is dat in delen van de wereld waar sterke armoede heerst, bossen kappen of op zeldzame diersoorten jagen een manier is om veel geld te verdienen. Het gezin geniet van een hogere standaard van leven en wij in Nederland kopen de koffie die op het gekapte land verbouwd wordt. De staat kan ingrijpen door deze mensen te vervolgen, maar dit zou voor vele gezinnen kunnen betekenen dat hun enige inkomstenbron en misschien zelfs wel de vader weg is.

De koffieplantages verplaatsen zou natuurlijk het probleem oplossen, althans tijdelijk. De wortel van het probleem zit hem namelijk in de baankeuze, en dit is precies wat Pungky Nanda Pratama probeert op te lossen; dat jongeren hun vaders opvolgen als illegaal houthakker of stroper. Hoe doet hij dit? Door leerlingen de jungle te laten zien en ze te inspireren.

Bron: Wildark Journal – Interview: The Jungle Library Project

In zijn lessen behandelt hij alles van de watercyclus die essentieel is voor de gezondheid van het regenwoud, tot de functie van beren als bomenplanters. ‘Ik hoop een jonge generatie bewakers van het bos achter te laten.’ Zei hij in een gesprek met mij. Hij focust zichzelf niet alleen op het lesgeven, maar ook op vele andere projecten zoals het bouwen van nieuwe beschermde oorden voor olifanten, het opzetten van cameravallen, het beschermen van bedreigde plantsoorten en nog veel meer.

Als gevolg van mijn bezoek aan Pungky, ben ik doorgegaan met het schrijven van De Handleiding tot Slagen. De ontmoeting had mij zo geïnspireerd dat ik het deels voor hem en zijn missie wilde doen.

Lezers van De Handleiding tot Slagen steunen dus het Issau-Issau natuurreservaat en Pungky’s werk doordat minimaal 10% van de opbrengst van het boek direct naar het Jungle Library Project gaat. In 2019 is dit bedrag tot € 800,05 euro uitgekomen, wat iets meer dan 10% was.

Het is prachtig om te zien hoe hard Pungky werkt aan zijn missie, en ben ontzettend dankbaar voor de kans om dit jaar deze donatie aan zijn project te doen, in de hoop volgend jaar nog meer op te halen.

Meer weten over Pungky en zijn missie? Lees dit interview met hem.