Mijn Studieritueel: een recept voor concentratie

Scholen zijn gesloten, restaurants en sportclubs ook. We mogen niet meer naar buiten maar de volgende schoolexamens zijn nog altijd om de hoek. Hoe blijf je geconcentreerd werken in een tijd waarin je de hele dag thuis zit? Daar ga ik het vandaag over hebben, met name wat mijn studieritueel is in deze tijd.

In hoofdstuk 15 van mijn boek ‘De Handleiding tot Slagen’ spreek ik over het belang van het maken van een doordacht studieritueel, omdat dit je in staat stelt veel sneller in een flow-staat te komen. Afijn, laten we beginnen.


Audio

Om zo snel mogelijk in een geconcentreerde flow-staat te komen maak ik gebruik van twee tracks. De eerste zijn Binaural Beats. Oef, zonder deze was ik nooit van mijn concentratieproblemen afgekomen. Het werkt zo: er wordt één frequentie in het linkeroor afgespeeld, en een andere frequentie in het rechteroor. Het brein ‘creëert’ vervolgens het verschil tussen deze twee frequenties en dit beïnvloedt voor veel mensen hun concentratievermogen. Wonderbaarlijk. Meer weten over Binaural Beats? Bekijk deze korte video.

Als tweede track gebruik ik klassieke muziek zonder zang. Het geheim zit hem in het vinden van de playlist die voor jou werkt, en deze te bewaren. Als je deze afspeellijst meerdere keren hebt gebruikt tijdens het leren zal er een associatie ontstaan tussen deze muziek en concentreren. Belangrijk is dat je deze afspeellijst ALLEEN gebruikt wanneer je geconcentreerd aan het werk gaat, anders ‘verpest’ je deze associatie en moet je een nieuwe afspeellijst vinden. Hier zijn links naar een paar van mijn favoriete afspeellijsten:

3 HOURS Creativity and Focus – https://www.youtube.com/watch?v=SAyA7rfyF38

Classical Music for Studying – https://www.youtube.com/watch?v=BMuknRb7woc

Intense Studying (Spotify) – https://open.spotify.com/playlist/37i9dQZF1DX8NTLI2TtZa6?si=-m0bvbozRbm6JsmFKk3c2A


My concentration elixir

Mijn favoriete drankje in de wereld is koffie. Het helpt me te concentreren. Echter, dit komt wel met een strenge regel voor mezelf wanneer het gaat om koffie: ik drink het alleen als ik ook daadwerkelijk aan het werk ga. Zo niet; geen koffie. De tweede regel is dat ik na 16:00 geen koffie of andere cafeïne drink; dit is namelijk slecht voor je slaap.

Vind dus jouw favoriete drankje voor het leren en drink dit iedere keer als je aan het werk gaat. Dat betekend: creëer de associatie voor jezelf tussen dit drankje en je leersessies.

Of koffie ook geschikt is voor jou zou ik eerst overleggen met je ouders, het is een sterke stimulans die niet hetzelfde effect heeft op iedereen.


Locatie

Deze is ook belangrijk om goed te krijgen. Alhoewel je op het moment misschien niet veel keus hebt, zijn er wel een paar dingen die je kunt doen om je omgeving te optimaliseren voor concentratie. De eerste is mise-en-place. Dit betekent: ‘alles op zijn plaats.’ Iedere vorm van afleiding verhindert ons van het komen in de Flow-staat, en rommel is visuele afleiding. Ruim dus eerst je leeromgeving op voordat je aan het werk gaat. Het hoeft niet helemaal spik-en-span te zijn; zorg dat de directe omgeving waarin je leert (het bureau) opgeruimd is.

Als tweede wil je dat de kamer goed verlicht is, het liefst met zonlicht. Zelf zit ik in mijn slaapkamer achter een bureau. Op deze manier ben ik afgesloten van de rest en kan ik niet afgeleid worden. Hoewel het gezelliger is om in de woonkamer te werken, weerhoudt dit me van Flow. Als ik tussendoor iets grappigs wil vertellen, ben ik mijn concentratie kwijt en kan ik weer opnieuw beginnen.

Mijn studieritueel in een notendop

  • Koffie zetten                                                                                                                            (5 min)
  • Kamer opruimen                                                                                                                     (10 min)
  • Binaural Beats + Klassieke muziek aanzetten                                                                 (1 min)