Review: Een boekje vol examentips – Examenoverzicht

Een goede voorbereiding op de eindexamens bestaat natuurlijk niet alleen maar uit de examenstof een keertje lezen. Was het maar zo makkelijk. Het helpt als je veel oefent met de stof, maar het is natuurlijk ook goed om te weten hóe je nou het beste leert. Devon Diercks (21) weet dat. Hij schreef De Handleiding tot Slagen, zodat jij het maximale uit je leersessies kunt halen.  

Hoe kan ik het beste leren?

De Handleiding tot Slagen is een handig boekje vol met praktische examentips, beknopt geschreven en zonder te veel overbodige informatie (precies waar we bij ExamenOverzicht van houden). In iets meer dan honderd pagina’s leer je onder meer structuur aanbrengen in je weekplanning om optimale leermomenten te creëren. Ook leer je effectieve leermethoden gebruiken. Daarmee onthoud je meer examenstof in minder tijd en daarom haal je de maximale waarde uit je leersessies. Die waarde kan alleen al de tijdbesparing op zich zijn, maar ook extra tijd om een onvoldoende nog gauw om te buigen naar een voldoende.


De Handleiding tot Slagen is een handig boekje vol met praktische examentips, beknopt geschreven en zonder te veel overbodige informatie


Door Maikel de Maertelaere, initiatiefnemer bij Examenoverzicht

Beknopt en helder beschreven

Auteur van de Handleiding tot Slagen, Devon Diercks, studeerde een paar jaar geleden zelf af en heeft het boekje geschreven vanuit zijn eigen ervaringen met school en leren. Daarom is het, als je de Handleiding leest, net alsof je beste vriend je nog even wat advies voor de examens geeft. Devon geeft in zijn boek zowel tips voor de schoolexamens als voor het centraal examen, waardoor zijn Handleiding het hele examenjaar te gebruiken is. Sommige tips zijn misschien een open deur, waarvan je als lezer “oh ja” denkt. Dan nog helpt het om alle tips bij elkaar in één boekje te hebben. Het verschilt natuurlijk per persoon of je bepaalde tips al kent. Ze nu en dan herhalen is helemaal niet erg. Het belangrijkste is dat jij slaagt, en alles wat daarbij helpt, is natuurlijk welkom.


Devon Diercks, studeerde een paar jaar geleden zelf af en heeft het boekje geschreven vanuit zijn eigen ervaringen met school en leren. Daarom is het, als je de Handleiding leest, net alsof je beste vriend je nog even wat advies voor de examens geeft.


Door Maikel de Maertelaere, initiatiefnemer bij Examenoverzicht

Leukste tips

Van alle tips vonden wij het gebruik van Flashcards een hele leuke. Flashcards worden in Nederland nog niet breed ingezet tijdens de voorbereiding op de examens, maar dit is wel in opkomst. In het buitenland, onder meer in de Verenigde Staten, zijn studenten al wel bekend met het gebruik van Flashcards. In de Handleiding tot Slagen geeft Devon ook een andere tip, namelijk dat het zelf schrijven van samenvattingen zonde van je tijd is. Volgens Devon leer je namelijk maar beperkt van overschrijven. Tsja, daar kunnen wij als ExamenOverzicht niet zoveel tegenin brengen…

Voor wie is de Handleiding tot Slagen?

De Handleiding tot Slagen richt zich op de examens voor HAVO en VWO. Toch vinden wij dat er genoeg tips in staan die op iedereen van toepassing zijn. Ook op VMBO’ers. De tips voor de schoolexamens zijn daarnaast vaak van toepassing op elke toets. Hoe eerder je de tips inzet, hoe meer profijt je er door de jaren heen van zal hebben. Het maakt daarbij verder niet uit welk doel jij precies hebt: hogere cijfers, slagen of tijd besparen. Voor al deze doelen kan de Handleiding tot Slagen je helpen. Al is het maar om je examenstress te verminderen.