Mijn 5 Beste Tips Tegen Uitstellen

De kern van het verhaal tegen uitstellen is ‘help je toekomstige zelf’. Je toekomstige zelf is de persoon die de taak uiteindelijk zal moeten uitvoeren, dus laten we zorgen dat het zo makkelijk mogelijk is voor deze persoon om de taak uit te voeren!

1. Bedenk vooraf hoe je te werk zal gaan

Je wilt vooraf al weten hoe te te werk zult gaan, zodat je hier op een later moment niet meer over hoeft na te denken. Ga je de taak alleen doen? Of samen? Ga je het thuis doen? En op welk moment? Deze vragen wil je van tevoren beantwoorden, omdat het niet beantwoorden van deze vragen later zal een makkelijk excuus zijn om het uit te stellen.

2. Breek de taak op in kleinere taken

Dit is een tip die keer op keer terug komt omdat hij zo verdomt goed werkt. Waarom werkt hij zo goed? Omdat het de taak makkelijker maakt om te overzien. Je kunt één grote taak nu zelfs opdelen in twee werksessies, in plaats van dat je alles in één sessie stopt.

Bijvoorbeeld: je moet alle opgaven maken van een hoofdstuk en je hebt 30 opgaven. Hoe deel je dit op? Je schrijft op een todo-list:

  • opgaven 1 t/m 10 gemaakt
  • opgaven 11 t/m 20 gemaakt
  • opgaven 21 t/m 30 gemaakt

Zo heb je de grote taak van alle opgaven opgedeeld in drie kleinere taken die een stuk minder intimiderend zijn. Je hoeft niet altijd alles in één keer te doen! Maak het makkelijker voor jezelf door je taken op te knippen in kleinere stukjes.

3. Houdt rekening met je energie

Hier willen we rekening houden met hoeveel energie je toekomstige zelf tijdens je ingeplande huiswerksessie zal hebben. Heb je deze dag een lange schooldag? Of juist een korte? Plan het huiswerk niet in op momenten waarop je waarschijnlijk te weinig energie zal hebben om het nog uit te voeren.

Momenten waarop je huiswerk niet moet inplannen verschillen per persoon en per levensstijl, maar over het algemeen raad ik af om huiswerk na het avondeten in te plannen. Na het avondeten heb je meestal de puf niet meer om nog een uur aan je huiswerk te zitten. Wél kun je op dit moment van de dag je flash cards oefenen, omdat dit niet zo veel concentratie vereist als het maken van opgaven of het lezen van een boek.

4. Zorg dat alles klaar ligt

Mensen die willen beginnen met hardlopen in de ochtend worden aangeraden hun hardloopschoenen al de avond van tevoren klaar te leggen, zodat ze deze gelijk aan kunnen trekken bij het opstaan. Dit werkt net zo met het maken van huiswerk of het maken van een oefenexamen. Als je voordat je je huis verlaat je bureau en kamer zó achterlaat dat je op ieder moment aan de slag kunt, maak je de kans een stuk groter dat je het ook echt gaat doen.

5. Zet een begin en een eindtijd

Dit is ongelovelijk belangrijk voor ons primitieve brein. We zijn van nature energiebesparingsmachines. Als we energie kunnen besparen door iets niet te doen, dan zal ons brein ons proberen tegen te werken. Het zetten van een begin- en eindtijd stelt je in staat om te zien dat de taak niet eindeloos zal duren.

Deze tip kun je goed samen gebruiken met de tip ‘breek de taak op’ door kleinere werksessies in te plannen met pauzes ertussen. Op deze manier zorg je ervoor dat je je uitstelbrein een taak toont die aan te pakken is. Het opdelen van een grote werksessie in kleinere werksessies met pauzes heet de pomodoro-techniek.

Bonustip: 6. Geen smoezen meer

Deze tip is waarschijnlijk de moeilijkste om uit te voeren, maar het kan helpen om de lat hoger voor jezelf te leggen. Dit kun je doen door het stellen van concrete doelen. Het belangrijkste is dat je je brein verteld dat deze doelen belangrijk voor je zijn, want zoals ik al eerder zei: ons brein is van nature lui. Echter, is je brein gemotiveerder om aan de slag te gaan wanneer er duidelijke doelen gesteld zijn die een hoge prioriteit hebben.

Uitstellen en hoe je dit kunt bevechten is één van de vele dingen die ik in mijn boek De Handleiding tot Slagen Havo/Vwo bespreek. Meer weten over het boek? Klik dan hier