Mijn tijd in Indonesië

Voordat ik uitleg wat dit te maken heeft met De Handleiding tot Slagen, wil ik je een verhaal vertellen. Deze ervaring is één van de redenen waarom ik het boek heb afgemaakt.

Op mijn eerste dag in Hanoi ontving ik een vriendschapsverzoek van iemand genaamd Pungky Nanda Pratama. Ik bezocht zijn profiel en kwam zo te weten wat Pungky in Indonesië doet. Hij geeft les op basisscholen die op de rand van een gigantisch national park liggen, om hun te leren waarom deze natuur beschermd moet blijven. We raakten in gesprek.

“Wat je doet voor de natuur is fantastisch. Dankjewel. Ik zou graag langskomen en je komen helpen met wat je doet.”  Zei ik.

“Oké, koop een vliegticket en kom hierheen! Ik heb hier een slaapplek voor je en je kunt met mij optrekken.” Antwoordde hij.

Redelijk overdonderd door het idee dat ik zomaar naar een vreemdeling zou vliegen, liet ik dit even bezinken. Maar na een paar keer gebeld te hebben met Pungky was ik er zeker van; dit moest ik zien en ervaren. Ik besloot mijn vliegticket te boeken om met mijn eigen ogen te zien wat Pungky doet.

Een boswachterpost op de rand van het Isau Isau National Park.

Mijn tijd in Indonesië was onbeschrijfelijk. Ik heb wilde adelaars gezien, een cobra en zelfs een jachtluipaard. Iedere keer recht voor onze neus, een paar meter van ons vandaan. Dit was zelfs voor Pungky een verassing. In de vijf jaar dat hij hier les geeft, had hij nog nooit een wild luipaard gezien.

Maar buiten al deze fantastische impressies heb ik gezien waar ik voor gekomen was. Niet omdat ik het leuk vond, maar ik wilde de waarheid zien; de verwoesting van het ‘beschermde’ oerwoud. Iedere dag denderde een truck volgeladen met tropisch hardhout langs onze scooter. Langs de weg zagen we lege velden waar ooit regenwoud stond. Allemaal om plaats te maken voor koffie- en palmolieplantages.

Devon (links), Pungky (rechts): Plastic opruimen op een veelbezochte route door het bos.

“If children grow up with this, it becomes the norm.”

  • Pungky Nanda Pratama, The Jungle Library Project 2018 Year Report

Vertaling: Als kinderen hiermee opgroeien, wordt het de norm.

Waarom gebeurt dit? De voornaamste reden is geld. De tweede reden is onderwijs. Naast Pungky is er geen onderwijs over natuurbescherming, terwijl dit hard nodig is in deze regio. De regionale bevolking realiseert zich niet dat wat ze doen slecht voor de natuur is. Wanneer je ze dit verteld halen ze hun schouders op, omdat ze geen idee hebben wat dat inhoudt. Hiernaast is het voeden van hun zoon of dochter een grotere prioriteit. Pungky doet zijn uiterste best om de jongere generatie te informeren over het belang van het oerwoud. Dit doet hij door gerichte lessen te geven over hoe planten werken, welke dieren belangrijk zijn in het ecosysteem en de watercyclus.

“The best way to raise awareness is by creating a generation that is already aware.”

  • Pungky Nanda Pratama, The Jungle Library Project 2018 Year Report

Vertaling: De beste manier om meer bewustzijn te creeëren is door een generatie te creeëren die al bewust is.

Op zijn facebookpagina ‘The Jungle Library Project’ steun ik Pungky door zijn editor te zijn voor de pagina, maar ik wil veel meer doen. Teruggaan naar Indonesië heeft niet veel zin. Pungky heeft mij niet nodig als werkkracht. Om door te kunnen gaan met lesgeven heeft Pungky geld nodig. Hij verdient niets met het lesgeven, hij doet alles via donatie.  

Met dit boek hoop ik twee dingen te doen. Ten eerste om geld op te halen, zodat hij dit werk kan blijven verrichtten en hopelijk mensen kan inhuren om zijn project uit te breiden. 10% van de opbrengst van ‘De Handleiding tot Slagen Havo/Vwo’ gaat direct naar The Jungle Library Project. Door dit boek te kopen help je dus niet alleen jezelf, zoon of dochter naar betere cijfers, maar ook de natuur aan de andere kant van de wereld. Zo slaan we samen twee vliegen in één klap!

Ten tweede hoop ik dat ik hiermee te laten zien dat er mensen zijn die hun leven geven voor de natuur in de regio’s waar het hard nodig is, zoals Pungky. Pungky riskeert iedere dag zijn leven voor het beschermen van de natuur, want de illegale houthakkers zijn niet blij met hem. Gelukkig krijgt Pungky bescherming van de provinciale regering en van de basisscholen waar hij lesgeeft.

Meer weten over Pungky’s projecten?

The Jungle Library Project

Facebook: https://www.facebook.com/thejunglelibraryproject/

Website: http://junglelibrary.com/

The Sumatra Camera Trap Project

Facebook: https://www.facebook.com/SumatraCTP/

Website: https://thesumatracameratrapproject.com/successes/

Devon (links), Pungky (rechts): Opzetten van een cameraval.