Concentratie raakt niet op?

Oorspronkelijk wilde ik een stuk te schrijven over hoe concentratie werkt als een brandstof, zoals ik in mijn boek pleit. Dit idee is ondersteund door veel onderzoeken, maar afgelopen weken zijn er onderzoeken opgdoken die het tegenovergestelde beweren; dat je wilskracht niet op raakt na een lastige taak. Wat betekent dit voor jou?

Het originele idee was dat concentratie en wilskracht werkt als een brandstof. Dat wanneer iemand een lastige taak uitvoerde, zoals het weerstaan van een bord vol versgebakken koekjes, diegene het hierna lastiger zou vinden om een puzzel op te lossen dan iemand die de koekjes niet had hoeven weerstaan. Er zijn nu echter onderzoekers die vraagtekens zetten bij dit algemeen aangenomen ‘feit’, en laten onderzoeken zien waarin dit resultaat niet terugkomt.

Welke van de twee waar is, is nog niet uitgesloten. Wel hebben de onderzoekers ontdekt dat het uitmaakt wat de testpersonen zelf geloofden over concentratie. Een persoon moest zich concentreren op een moeilijke taak, en werdt hierna gevraagd een volgende taak te voltooien. Wanneer men geloofde dat wilskracht een onuitputbare bron was, vonden ze dit resultaat terug. De prestaties bleven hetzelfde.

Wanneer men geloofde dat concentratie wél op kan raken na een moeilijke taak te hebben gedaan, werd dit resultaat bevonden. Deze personen presteerde slechter nadat ze een moeilijke taak hadden uitgevoerd, wat in weze bevestigde wat de persoon zelf geloofde.

Wat betekent dit voor jou? Bepalen wij zelf onze grenzen? Dit is een zeer complex gebied van onderzoek, en het is nog niet duidelijk wat waar is, maar voor nu lijkt het erop dat het een goede keus is om te geloven dat wilskracht niet op raakt. Dit stelt je namelijk in staat om langer door te werken dan iemand die dit niet gelooft.

Eigenlijk is het een hele mooie bevinding, want het betekent opnieuw dat we voor een deel zelf bepalen hoe ons brein werkt. En dat we deze kunnen beïnvloeden.

Concentratie, wilskracht en motivatie zijn onderwerpen die ik ook aanpak in mijn boek De Handleiding tot Slagen. Wil je meer weten over het boek en hoe dit boek je helpt te slagen voor je examens?

Lees verder

Bronnen:

https://www.apa.org/helpcenter/willpower-limited-resource.pdf

https://faculty.washington.edu/jdb/345/345%20Articles/Baumeister%20et%20al.%20(1998).pdf

http://www.slate.com/articles/health_and_science/cover_story/2016/03/ego_depletion_an_influential_theory_in_psychology_may_have_just_been_debunked.html

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/20876879?dopt=Abstract